Een aantal tips voor het vitaliteitsbeleid

Een aantal tips voor het vitaliteitsbeleid

Vitaliteit is een belangrijk onderdeel dat ter sprake komt als het gaat om personeel. Je wilt er immers als organisatie voor zorgen dat de kans op langdurig ziekteverzuim zo klein mogelijk  is. In dat kader is voorkomen beter dan genezen. Om je goed op weg te helpen zullen we hieronder kort stilstaan bij een aantal vitaliteitsbeleid tips die je kunt toepassen in je organisatie. Door het toepassen van deze tips in het vitaliteitsbeleid kun je een positieve bijdrage leveren aan het reduceren van de kans op langdurig ziekteverzuim.

Het aanbieden van gezonde voeding in het vitaliteitsbeleid

Elk bedrijf heeft wel eens te maken met bedrijfscatering en over het algemeen wordt er geen rekening gehouden met voeding. Als je als bedrijf aan bedrijfscatering doet heb je de kans om de medewerkers gezonde voeding aan te bieden. Op deze manier kun jij als organisatie een bijdrage leveren aan een gezond leefpatroon. Wist je bijvoorbeeld dat het neerzetten van dagelijkse fruitmandjes al een positieve bijdrage heeft op de gezondheid van het personeel? Kortom, zeker een aanrader!

Het blijven in beweging

Een ander punt dat zeker meegenomen dient te worden in het vitaliteitsbeleid is voldoende beweging. Voldoende beweging is namelijk een must als het gaat om een gezond lichaam en een frisse geest. Het verstrekken van dagelijkse lichaamsbeweging hoeft niet moeilijk te zijn, maar levert wel enorm veel voordelen op voor de vitaliteit van de medewerkers. Zo kun je bijvoorbeeld dagelijkse sessies houden of wandelroutes lopen. Hierdoor zul je merken dat deze kleine activiteit al een positieve bijdrage heeft aan lichaam en geest. Benieuwd wat je hier allemaal voor kunt doen? Neem contact op met een expert en laat je vrijblijvend informeren over de mogelijkheden. 

Frisse lucht

Een ander puntje voor in het vitaliteitsbeleid is het hebben van frisse lucht. Als we kijken naar de gemiddelde medewerker zit deze de hele dag binnen waardoor ze de belangrijke en gezonde vitaminen van de dag missen. Het is hierbij dus aan te raden om in een vitaliteitsbeleid neer te zetten om het personeel aan te moedigen lekker naar buiten te gaan. Als het personeel namelijk naar buiten gaat krijg je als organisatie frissere en scherpere medewerkers terug. Wist je bijvoorbeeld dat er diverse onderzoeken zijn geweest naar het effect van een rondje lopen in de pauze? Mocht je dit niet weten, dan is het zeker aan te raden om deze wetenschappelijke artikelen te lezen zodat je een goed beeld krijgt wat de voordelen zijn. Hierdoor weet je zeker dat je dit punt goed opgenomen zal worden in het vitaliteitsbeleid.

De mentale gezondheid

Het is goed om aandacht te besteden aan het personeel. Het krijgen van een burn-out of een depressie kan namelijk de beste overkomen. Om deze reden is het belangrijk om psychische klachten niet te lang te negeren. Geef het personeel die deze klachten heeft een aantal dagen rust. Als je hem namelijk zal overbelasten zul je merken dat je te maken krijgt met langdurig uitval van personeel. Probeer daarom altijd een hoofdstuk aan mentale gezondheid te besteden in het vitaliteitsbeleid.

 

Wil je meer weten? Neem dan eens een kijkje op www.ynno.com

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *