Zó werkt een overlijdensrisicoverzekering

Zó werkt een overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is tegenwoordig hard nodig. Ieder jaar verliezen zo’n 50.000 Nederlanders hun partner en dat heeft grote gevolgen van dien. Maar liefst 4 op de 10 nabestaanden stopt namelijk met werken bij hun huidige werkgever en gaat parttime aan de slag. Voor de Nederlanders met financiële zekerheid is dit een gemakkelijke oplossing, maar is dit niet het geval? Dan komt deze financiële schok bij je op schoot te liggen. Als een partner dan overlijdt, keert een levensverzekering (ORV) een vast bedrag uit. Met dit bedrag kunnen de naaste familieleden het gederfde inkomen absorberen en blijven betalen. 

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Er is geen wet die u verplicht een levensverzekering af te sluiten. Neemt u echter een hypotheek, dan wordt het vaak wel verplicht door de hypotheekverstrekker.

Kies een vast bedrag voor de ORV

Gemiddeld gezien verzekeren de meeste mensen zich tussen de 10.000 en 700.000 euro. Dit bedrag wordt bepaald door na te gaan hoeveel geld er nodig is wanneer het inkomen van uzelf wegvalt. De reguliere uitgaven zoals huur, hypotheek of kinderopvang blijven namelijk doorgaan. 

Verschillende verzekeringsvormen van overlijdensrisico

Bij Scildon zijn er drie mogelijkheden van ORV verzekeringen:

 1. Annuïtair dalend
  Kiest u voor deze verzekeringsvorm, dan daalt het uit te betalen bedrag ieder jaar met een vastgesteld percentage. Hoe langer de overlijdensrisicoverzekering loopt, hoe lager de uitkering bij overlijden. Deze verzekering wordt vaak gekozen in combinatie met een annuïtaire hypotheek.

 2. Lineair dalend
  Het bedrag van uw verzekering wordt gedurende de geldigheidsduur iedere maand verminderd. Op deze manier varieert uw premie van maand tot maand. U betaalt de premie die overeenkomt met het risico van de maand. Als u bijvoorbeeld wilt dat uw uitgaven in de toekomst worden verlaagd, is deze vorm van verzekeringen een goede optie.

 3. Gelijkblijvend
  Het bedrag van uw verzekering blijft gedurende de geldigheidsduur gelijk. Op deze manier varieert uw premie van maand tot maand. U betaalt de premie die overeenkomt met het risico van de maand. U kiest deze optie bijvoorbeeld om de studiekosten van uw kind door te betalen of als aanvullende aanvulling op uw inkomen na het overlijden van uw partner.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

De hoogte van een overlijdensrisicoverzekering hangt van een aantal factoren af.

 • De leeftijd van de verzekerde persoon
 • De gezondheid van de verzekerde persoon
 • De hoogte van een verzekerd bedrag
 • De looptijd van de verzekering

Regel ook uw financiële zekerheid online en bereken uw overlijdensrisicoverzekering premie online. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *