De verantwoordelijkheden van een financial controller

De verantwoordelijkheden van een financial controller

Een financial controller is de belangrijkste boekhoudkundige leidinggevende in een bedrijf. De taken van een controller kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de complexiteit, de boekhoudkundige en financiële operaties en het aantal mensen dat werkzaam is op de boekhoudafdeling. De financieel controleur zorgt voor financieel leiderschap en speelt een belangrijke rol bij het vormen van boekhoudkundige strategieën. De rol van een controller, vooral in kleinere bedrijven, kan zowel brede visionaire verantwoordelijkheden als hands-on management omvatten.

Algeheel boekhoudkundig toezicht

Een financieel controleur is ervoor verantwoordelijk dat alle boekhoudkundige toewijzingen op de juiste wijze worden gemaakt en gedocumenteerd. In kleinere bedrijven kan de controller ook cash management functies uitvoeren en toezicht houden op crediteuren, debiteuren, contante betalingen, salarisadministratie en bankgerelateerde functies. 

Interne controles instellen en uitvoeren

Een financieel controleur is verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van interne controles op de boekhoudkundige en financiële procedures van het bedrijf. Dit omvat het beoordelen en goedkeuren van alle te betalen facturen, evenals het beoordelen van financiële rapporten. In kleinere bedrijven zal de controller vaak incasso’s op facturen afhandelen.

Financiële planning en rapportage

Financiële controllers in kleinere bedrijven zijn verantwoordelijk voor alle bank- en financiële activiteiten. Dit omvat het onderhandelen over kredietlijnen en leveranciersovereenkomsten, evenals het beoordelen van alle financiële contracten, financieringsovereenkomsten en verzekeringspolissen. Ze is ook verantwoordelijk voor het verstrekken van nauwkeurige en uitgebreide financiële informatie aan het uitvoerend management voor financiële strategieën op lange termijn. Vergeet hierbij ook niet de 3 maandelijkse BTW werkzaamheden etc. 

In elk geval moet ze cruciale financiële gegevens verstrekken en samenwerken met het uitvoerend management om alle financiële planningsfuncties te coördineren met de bedrijfsactiviteiten. Financiële rapportagetaken omvatten het opstellen van financiële overzichten, balansen, kasstroomrapporten, budgetten en financiële projecties.

Financiële analyse en opinies

Naast financiële rapportage moet een controller bekwaam zijn in diepgaande financiële analyse en het verstrekken van deskundige financiële perspectieven en opinies. Dit betekent dat een financieel controleur bedreven moet zijn in het ontwerpen van spreadsheets, dat vaak complex is. Hoewel een CFO verantwoordelijk is voor het finaliseren van het financiële beleid, zijn de financiële analysevaardigheden van een controller essentieel om risico’s te beoordelen, efficiëntie te analyseren en beleidsbeslissingen van het uitvoerend management te informeren.

Bron: Staan.nl

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *